Folklórny súbor EKONÓM pozýva študentov, zamestnancov a širokú verejnosť na podujatie Šťastné a Ekonomácke, ktoré sa uskutoční 17. decembra 2022 o 19:00 hod. v Dome kultúry Zrkadlový háj.

Okrem Folklórneho súboru Ekonóm bude na podujatí hosťom Folklórny súbor SŁOWIANKI.

Vstupenky na podujatie je možné zakúpiť si v sieti Ticketportal a v pokladni DK Zrkadlový háj.

 

Folklórny súbor Ekonóm

Vysokoškolský folklórny súbor Ekonóm od roku 1969 pracuje pri Ekonomickej univerzite v Bratislave a šíri radosť z tanca, spevu a hudby nielen po rôznych kútoch Slovenska ale aj v zahraničí. Počas svojho pôsobenia vystupoval na mnohých javiskách slovenských miest a zúčastnil sa rôznych slovenských folklórnych festivalov vo Východnej, Detve, Terchovej, Myjave, Očovej, Kokave, Zuberci, Hrušove..., vysokoškolských folklórnych festivaloch v Nitre a Zvolene, českých folklórnych festivaloch Rožnove pod Radhoštem, Červenom Kostelci, Veľkej nad Veličkou, Veľkých Pavloviciach, Ostrave, Karlových Varoch, Plzni, Prahe, Strážnici a v mnohých iných českých mestách. Členovia tanečnej, speváckej a hudobnej zložky súboru, študenti Ekonomickej univerzity, ale aj iných vysokých a stredných škôl v Bratislave, potešili svojim umením a krásou slovenských piesní, tancov, hudby a krojov aj tisíce divákov v zahraničí. Precestovali takmer všetky štáty Európy od Portugalska, Španielska, Belgicka, Holandska, cez Taliansko, Sardíniu, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Rusko, Turecko, Maďarsko, Srbsko, Kosovo, Grécko, Ukrajinu až do Sýrie a najďalej prezentoval svoje umenie u „protinožcov“ v Austrálii, kde bol na pozvanie Slovákov, ktorí sa zo Slovenska cez bývalú Juhosláviu presídlili až na tento veľký ostrov a túto návštevu v Austrálii zopakoval to ešte dvakrát v roku 2010 a na prelome roku 2019/2020. Za roky pôsobenia súboru sa v ňom vystriedali stovky mladých ľudí, ktorí popri štúdiu a práci preliali, vo svojom voľnom čase, litre potu na nácvikoch a vystúpeniach.



Folklórny súbor Slowianki - Krakow (PL)

Folklórny súbor „SŁOWIANKI“ je reprezentatívnym umeleckým zoskupením jednej z najstarších európskych univerzít, Jagellonskej univerzity v Krakove. Členovia skupiny sú najmä študenti a absolventi Jagellonskej univerzity a iných vysokých škôl v Krakove. Repertoár „SŁOWIANKI“ zahŕňa poľské národné tance ako Krakowiak, Kujawiak, Mazurka, Oberek a Polonéza, ako aj početné tance a ľudové piesne z oblastí Krakova, Kurpie, Lublinu, Łowicza, Pienin, Rzeszówa, Sączu a Sliezska.  SŁOWIANKI" vystupovali v zahraničí pri mnohých príležitostiach. Súbor reprezentoval Poľsko na mnohých renomovaných medzinárodných folklórnych festivaloch, ako Timgad (Alžírsko), a mnohé iné krajiny. SŁOWIANKI“ sa zúčastnil na Študentskom kultúrnom festivale v Paríži a na Svetovom festivale mládeže a študentov v Havane. Súbor získal prvé ceny na festivaloch v Dijone (dvakrát), Ephase, Katoviciach, Konine, Marburgu, Marchienne au Pont a Messine. Súbor bol ocenený poľskými aj zahraničnými vyznamenaniami. Jeden z nich, Rytiersky kríž Rádu Polonia Restituta, bol skupine udelený za vynikajúce umelecké výkony a popularizáciu poľského folklóru a Strieborná medaila za zásluhy o kultúru „Gloria Artis“. Rad juhoslovanskej zástavy so zlatou hviezdou bol udelený za popularizáciu folklóru bývalých juhoslovanských štátov.

 

 Folklórny súbor Ekonóm pozýva na podujatie Šťastné a Ekonomácke