V súvislosti so zabezpečením bezpečnosti a ochrany zdravia zamestnancov a študentov EU v Bratislave v čase trvania mimoriadnej situácie vyhlásenej v súvislosti s rizikom ochorenia COVID-19

prikazujem

od 29. októbra 2020 dodržiavať tieto všeobecné protiepidemické opatrenia:

 

Dodatok č. 1 k príkazu rektora č. 11/2020

 

  1. Využívať relevantné spôsoby kontroly aktuálneho zdravotného stavu ešte pred príchodom na EU v Bratislave.
  2. V prípade prejavov akútneho respiračného ochorenia, klinických príznakov COVID-19, v prípade nariadenej domácej izolácie, nariadeného PCR testovania alebo v prípade potvrdeného ochorenia COVID-19 nevstupovať do priestorov EU v Bratislave (u zamestnanca – oznámiť túto skutočnosť zamestnávateľovi, u študenta – oznámiť túto skutočnosť kontaktnej osobe na príslušnej fakulte).
  3. Zamestnávateľ alebo kontaktná osoba na príslušnej fakulte informuje o danej skutočnosti Oddelenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci EU v Bratislave.
  4. Osobám s prejavmi akútneho respiračného ochorenia, osobám s klinickými príznakmi COVID-19, ako aj osobám podliehajúcim nariadenej domácej izolácii, nariadeného PCR testovania alebo osobám s potvrdeným ochorením COVID-19 neumožniť vstup do priestorov EU v Bratislave.
  5. Riadiť sa prevádzkovými pokynmi, vnútornými predpismi EU v Bratislave a opatreniami Úradu verejného zdravotníctva.
  6. V termíne od 29. 10. 2020 predbežne do 18. 11. 2020 umožniť vstup do budovy EU v Bratislave (s výnimkou študentských domovov) iba zamestnancom univerzity, nájomcom a osobám, ktoré vykonávajú na EU v Bratislave prácu na základe dohody o pracovnej činnosti alebo dohody o vykonaní práce.
  7. V prípade realizácie celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 iba v jednej fáze (31. 10. 2020 a 1. 11. 2020), v termíne od 29. 10. 2020 do 2. 11. 2020 (vrátane) umožniť vstup do budovy V1 a V2 EU v Bratislave iba zamestnancom, ktorí na základe rozhodnutia príslušného vedúceho zamestnanca plnia v danom termíne povinnosti na pracovisku.
  8. V prípade realizácie celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 v dvoch fázach, v termíne od 3. 11. 2020 do 9. 11. 2020 (vrátane) umožniť vstup do budovy V1 a V2 EU v Bratislave iba zamestnancom, ktorí na základe rozhodnutia príslušného vedúceho zamestnanca plnia v danom termíne povinnosti na pracovisku.
  9. Odporúča sa počet osôb prítomných na pracovisku v danom termíne obmedziť na minimum. Neobmedzený vstup majú povolený rektor, prorektori, kvestorka a ňou poverení zamestnanci , dekani fakúlt, tajomníci fakúlt, riaditeľka CPČaUS, riaditeľ CIT a ním poverení zamestnanci na zabezpečenie prevádzky serverov, vedúci OPaI a ním poverení zamestnanci na zabezpečenie prevádzky univerzity, vedúci CKaVV, vedúca personálneho oddelenia a riaditeľka SEK. Ďalším zamestnancom bude vstup umožnený iba na základe písomného súhlasu rektora alebo dekana fakulty. Neodporúča sa vydávať súhlas na vstup do budovy V1 a V2 učiteľom, výskumným pracovníkom a ostatným administratívnym pracovníkom univerzity a fakúlt.
  10. Na vstup do budovy V2 v termíne od 29. 10. 2020 do 2. 11. 2020 (resp. do 10. 11. 2020 pri testovaní v dvoch fázach) využívať výhradne zadný bočný vstup z bloku D (priestory vnútornej prevádzky) s využitím výťahu v tomto bloku.
  11. V termíne od 29. 10. 2020 do 2. 11. 2020 (resp. do 10. 11. 2020 pri testovaní v dvoch fázach) nevstupovať do priestorov prízemia v budove V2 a nevyužívať výťahy v hlavnom bloku a v bloku E.
  12. Od všetkých zamestnancov, vstupujúcich do budovy EU v Bratislave vyžadovať predloženie preukazu zamestnanca.
  13. Od všetkých študentov, vstupujúcich do budovy EU v Bratislave vyžadovať predloženie preukazu študenta.
  14. Od inej verejnosti, ktorá nie je zamestnancom ani študentom EU v Bratislave, vyžadovať pri vstupe predloženie dokladu totožnosti a zaevidovať ich prítomnosť do knihy návštev.
  15. Od všetkých osôb vstupujúcich do priestorov EU v Bratislave vrátane študentských domovov vyžadovať použitie ochranného rúška a dezinfekciu rúk, dôkladne dodržiavať zásadu R-O-R (rúško, odstup, ruky).
  16. Zamestnancom, ktorí sa zúčastnia celoplošného testovania alebo PCR testovania v termíne 31. 10. 2020 až 1. 11. 2020 a ich výsledok testu bude pozitívny, nevstupovať do priestorov EU v Bratislave, riadiť sa pokynmi RÚVZ a oznámiť túto skutočnosť bezodkladne vedúcemu zamestnancovi. V prípade lekárom vystavenej PN sa zamestnanec riadi pokynmi svojho ošetrujúceho lekára. V prípade, ak zamestnanec nemá vystavenú PN, riadi sa pokynmi RÚVZ o domácej izolácii.  Ak to zdravotný stav a charakter jeho práce umožňuje, môže vedúci zamestnanec povoliť na dobu domácej izolácie danému zamestnancovi prácu z domácnosti. Povinnosti plnenia pedagogických a iných pracovných povinností v tomto prípade nie sú dotknuté. V prípade nariadenia práce z domácnosti predloží príslušný vedúci zamestnanec  konkrétny rozpis úloh a povinností na prácu z domácnosti na celé obdobie takto nariadenej práce a to pred začiatkom práce z domácnosti (u zamestnancov fakúlt dekanovi príslušnej fakulty, u zamestnancov nezaradených na fakulte rektorovi univerzity, predloženie rozpisu sa netýka pedagogických a výskumných pracovníkov). V opačnom prípade sa takémuto zamestnancovi  nariaďuje po dobu domácej izolácie čerpanie dovolenky, resp. neplateného voľna.
  17. Zamestnancom, ktorí sa nezúčastnia celoplošného testovania v termíne 31. 10. 2020 až 1. 11. 2020, resp. nedisponujú negatívnym výsledkom PCR testovania s dátumom najneskôr 1. 11. 2020, nevstupovať do priestorov EU v Bratislave, zostať v domácej izolácii po dobu nevyhnutnú na domácu karanténu a túto skutočnosť oznámiť bezodkladne vedúcemu zamestnancovi. Ak to charakter práce umožňuje, môže vedúci zamestnanec povoliť na dobu domácej izolácie danému zamestnancovi prácu z domácnosti. Povinnosti plnenia pedagogických a iných pracovných povinností v tomto prípade nie sú dotknuté. V prípade nariadenia práce z domácnosti predloží príslušný vedúci zamestnanec konkrétny rozpis úloh a povinností na prácu z domácnosti na celé obdobie takto nariadenej práce a to pred začiatkom práce z domácnosti  (u zamestnancov fakúlt dekanovi príslušnej fakulty, u zamestnancov nezaradených na fakulte rektorovi univerzity, predloženie rozpisu sa netýka pedagogických a výskumných pracovníkov). V opačnom prípade sa takémuto zamestnancovi  nariaďuje po dobu domácej izolácie čerpanie dovolenky, resp. neplateného voľna.
  18. Zamestnancom, ktorí sa zúčastnia celoplošného testovania v ďalšom termíne stanovenom rozhodnutím Ústredného krízového štábu alebo absolvovali PCR testovanie v období od 2. 11. 2020 do 8. 11. 2020 a ich výsledok testu bude pozitívny, nevstupovať do priestorov EU v Bratislave, riadiť sa pokynmi RÚVZ a oznámiť túto skutočnosť bezodkladne vedúcemu zamestnancovi. V prípade lekárom vystavenej PN sa zamestnanec riadi pokynmi svojho ošetrujúceho lekára. V prípade, ak zamestnanec nemá vystavenú PN, riadi sa pokynmi RÚVZ o domácej izolácii.  Ak to charakter práce umožňuje, môže vedúci zamestnanec povoliť na dobu domácej izolácie danému zamestnancovi prácu z domácnosti. Povinnosti plnenia pedagogických a iných pracovných povinností v tomto prípade nie sú dotknuté. V prípade nariadenia práce z domácnosti predloží príslušný vedúci zamestnanec konkrétny rozpis úloh a povinností na prácu z domácnosti na celé obdobie takto nariadenej práce a to pred začiatkom práce z domácnosti (u zamestnancov fakúlt dekanovi príslušnej fakulty, u zamestnancov nezaradených na fakulte rektorovi univerzity, predloženie  rozpisu sa netýka pedagogických a výskumných pracovníkov). V opačnom prípade sa takémuto zamestnancovi nariaďuje po dobu domácej izolácie čerpanie dovolenky, resp. neplateného voľna.
  19. Zamestnancom, ktorí sa nezúčastnia celoplošného testovania v ďalšom termíne stanovenom rozhodnutím Ústredného krízového štábu , nevstupovať do priestorov EU v Bratislave, zostať v domácej izolácii po dobu nevyhnutnú na domácu karanténu a túto skutočnosť oznámiť bezodkladne vedúcemu zamestnancovi. Ak to zdravotný stav a charakter jeho práce umožňuje, môže vedúci zamestnanec povoliť na dobu domácej izolácie danému zamestnancovi prácu z domácnosti. Povinnosti plnenia pedagogických a iných pracovných povinností v tomto prípade nie sú dotknuté. V prípade nariadenia práce z domácnosti predloží príslušný vedúci zamestnanec konkrétny rozpis úloh a povinností na prácu z domácnosti na celé obdobie takto nariadenej práce a to pred začiatkom práce z domácnosti (u zamestnancov fakúlt dekanovi príslušnej fakulty, u zamestnancov nezaradených na fakulte rektorovi univerzity, predloženie rozpisu sa netýka pedagogických a výskumných pracovníkov). V opačnom prípade sa takémuto zamestnancovi nariaďuje po dobu domácej izolácie čerpanie dovolenky, resp. neplateného voľna.
  20. Centru podnikateľských činností a univerzitných služieb vydať pre študentov ubytovaných v študentských domovoch usmernenie k vstupu do priestorov študentských domovov po celoplošnom testovaní.
  21. Od osôb vstupujúcich do priestorov EU v Bratislave od 2. 11. 2020 do 8. 11. 2020 vyžadovať predloženie negatívneho výsledku testu celoplošného testovania alebo PCR testovania najneskôr s dátumom 1. 11. 2020. Osobám, ktoré nebudú disponovať negatívnym výsledkom testu, neumožniť vstup do priestorov EU v Bratislave a ďalej postupovať podľa predchádzajúcich ustanovení.
  22. Od osôb vstupujúcich do priestorov EU v Bratislave od 9. 11. 2020 vyžadovať predloženie negatívneho výsledku testu prípadného ďalšieho celoplošného testovania podľa rozhodnutia Ústredného krízového štábu alebo PCR testovania najneskôr s dátumom 8. 11. 2020. Osobám, ktoré nebudú disponovať negatívnym výsledkom testu, neumožniť vstup do priestorov EU v Bratislave a ďalej postupovať podľa predchádzajúcich ustanovení.
  23. Ochranné rúška používať vo všetkých vnútorných priestoroch univerzity.
  24. Ochranné rúška používať vo všetkých vnútorných priestoroch študentských domovov s výnimkou izieb.
  25. Zabezpečiť pravidelné a krátkodobé vetranie miestností.
  26. Na pracovisku dodržiavať primeraný odstup najmenej 1,5 – 2 metre od ostatných osôb.
  27. Pri vybavovaní pracovných a študijných záležitostí vstupovať do miestností podľa možností po jednom a dodržiavať sociálny odstup.
  28. Obmedziť osobám zdržiavajúcim sa na pracovisku osobný kontakt s inými osobami na nevyhnutnú mieru a zdržať sa podávania rúk.
  29. Na pracoviskách zabezpečiť pravidelnú dezinfekciu povrchov pracovných plôch a dezinfekciu hygienických zariadení.
  30. Nezoskupovať sa na pracoviskách alebo vo verejných vnútorných priestoroch univerzity do skupín.
  31. Nezoskupovať sa v izbách v študentských domovoch alebo vo verejných vnútorných priestoroch študentských domovov do skupín.
  32. Po skončení účelu návštevy EU v Bratislave, po skončení pracovnej doby alebo po skončení vyučovacieho procesu opustiť priestory EU v Bratislave.

 

V Bratislave 27. októbra 2020

 

prof. Ing. Ferdinand Daňo, PhD.
rektor

 

Kontaktné osoby pre študentov na jednotlivých fakultách

Národohospodárska fakulta

Mgr. Jana Šipošová – tel. +421 2 67291245 – e-mail: jana.siposova@euba.sk

Obchodná fakulta

Ing. Paulína Krnáčová, PhD. – tel. +421 2 67291126 – e-mail: paulina.krnacova@euba.sk

Fakulta hospodárskej informatiky

RNDr. Anna Strešňáková, PhD. – tel. +421 2 67295836 – e-mail: anna.stresnakova@euba.sk

Fakulta podnikového manažmentu

Ing. Zuzana Markovičová – tel. +421 2 67295532 – e-mail: zuzana.markovicova@euba.sk

Fakulta medzinárodných vzťahov

Ing. Kristína Baculáková, PhD. – tel. +421 2 67295474 – e-mail: kristina.baculakova@euba.sk

Fakulta aplikovaných jazykov

PaedDr. Eva Stradiotová, PhD. – tel. +421 67295226 – e-mail: eva.stradiotova@euba.sk

Podnikovohospodárska fakulta so sídlom v Košiciach

Ing. Petra Szaryszová, PhD. – tel. +421 55 7223254 – e-mail: petra.szaryszova@euke.sk