Akademický senát Ekonomickej univerzity v Bratislave na svojom mimoriadnom zasadnutí dňa 4.3.2021 prijal nasledovné uznesenie:

 

P R O T E S T

 

Akademický senát Ekonomickej univerzity v Bratislave ako reprezentant akademickej obce Ekonomickej univerzity v Bratislave vyhlasuje odo dňa 4.3.2021 protest proti spôsobu prípravy a obsahu návrhu novely zákona o vysokých školách.

Spôsob prípravy novely zákona je prejavom neakceptovateľného politického zásahu do autonómneho fungovania vysokých škôl a samotný jej obsah smeruje k likvidácii akademickej samosprávy a demokratických slobôd.

AS EUBA vyzýva Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, aby navýšilo finančné zdroje pre vysoké školstvo, ktoré umožnia realizáciu rozvojových aktivít v oblasti vzdelávania a vedy.

V prípade, že MŠVVaŠ SR nebude reflektovať na podnety z akademického prostredia, pristúpi akademická obec Ekonomickej univerzity v Bratislave k razantnejším formám protestu.

Akademická obec Ekonomickej univerzity v Bratislave zároveň požaduje, aby sa k akýmkoľvek legislatívnym iniciatívam ovplyvňujúcim oblasť vysokého školstva začala kvalifikovaná diskusia s reprezentáciami vysokých škôl.

Toto uznesenie bolo prijaté v úzkej súčinnosti s akademickými senátmi fakúlt Ekonomickej univerzity v Bratislave. Úplne znenie ich uznesení je zverejnené na stránkach fakúlt Ekonomickej univerzity v Bratislave.

 

prof. Ing. Helena Majdúchová, CSc.

predseda akademického senátu EUBA