V utorok 4. apríla 2023 sa na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave uskutočnil už 16. ročník Modelovej konferencie Fakulty medzinárodných vzťahov.

Študenti 2. ročníka 2. stupňa štúdia boli počas akademického roka rozdelení do dvoch sekcií, politickej a ekonomickej. Z pozície zástupcov jednotlivých reprezentácií rokovali o aktuálnej situácii v súvislosti s ozbrojenými konfliktami 21. storočia. Počas plenárneho zasadnutia v Aule Ekonomickej univerzity v Bratislave prezentovali otázky, ktoré vyvstali zo záverov ich rokovaní.

Pozvanie na plenárne zasadnutie prijala štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková, ktorá vyzdvihla bezprecedentný spôsob prepojenia Modelovej konferencie so súčasnou realitou. Na podujatí vystúpil aj Martin Nesirky, riaditeľ UNIS vo Viedni, ktorý načrtol aj ďalšie možnosti spolupráce s fakultou.

Hosťami politickej sekcie boli Jana Kobzová, Martin Kačo a Tomáš Valášek.

V ekonomickej sekcii rokovali Lucia Rosiarová, Zdeňek Čech, Michal Horváth a Michal Lehuta.

Plenárneho zasadnutia sa zúčastnilo približne 300 hostí.

 

Modelová konferencia je projekt študentov 5. ročníka na Fakulte medzinárodných vzťahov EUBA, na ktorom systematicky pracujú počas dvoch semestrov záverečného roku ich štúdia. Hlavným cieľom tohto projektu je pretavenie teoretických poznatkov nadobudnutých v škole do praxe, pod dozorom učiteľov a v spolupráci s odborníkmi z danej oblasti. Počas oboch semestrov sa organizujú aktivity - okrúhle stoly, negociácie sekcií - týkajúce sa projektu, kde diskutujú jednotlivé sekcie s pozvanými odborníkmi na aktuálne témy medzinárodných vzťahov, ktorým sa v rámci svojej sekcie venujú. Vrcholným podujatím celého projektu je záverečná konferencia, ktorá sa pravidelne koná v Aule Ekonomickej univerzity v Bratislave za prítomnosti významných hostí, zástupcov odbornej sféry a diplomatov.

 

Fotogaléria