Po izolujúcom pandemickom období sme sa opäť veľmi radi stretli pri realizácii ďalšieho ročníka SF´23 (Sustainability Festival 2023 - Festival udržateľnosti 2023). Predchádzajúce ročníky sa konali počas série podujatí Týždňa udržateľnosti, avšak tento, uskutočnený v apríli, bol svieži, kreatívny a inšpiratívny...., skrátka, jarná dynamická kreativita prospela festivalovej úspešnosti vo všetkých dimenziách evidentne revitalizujúco.

Organizáciu tohto podujatia koordinovala Etická komisia Ekonomickej univerzity v Bratislave pod vedením jej predsedníčky, doc. Ing. Mgr. Gabriely Dubcovej, PhD. a záštitu prevzala dekanka gestorskej Fakulty podnikového manažmentu EU v Bratislave, doc. Ing. Anita Romanová, PhD.

Štruktúra festivalového priebehu bola koncipovaná do troch kategórií v kompetencii 3 komisií:

„THE BEST PRACTICE WITH LARGEST POSITIVE IMPACTS“ (v Komisii odborníkov z praxe),

„THE BEST DISSEMINATION“ (v Komisii pedagógov),

„THE MOST CREATIVE PRESENTATION“ (v Komisii študentov).

Podstata súťažného projektu je „best practice“, kreovaná riešiteľským tímom troch študentov z troch krajín sveta, ktorí sa venujú komparatívnej analýze nimi vybraného aktuálneho ESG problému v ich materských krajinách v relácii k minimálne jednému spoločnému cieľu udržateľného rozvoja, dominantne so zameraním na spoločné odporúčania pre udržateľne prospešné riešenia.

Z poverenia dekanky Fakulty podnikového manažmentu EU v Bratislave, doc. Ing. Anity Romanovej, PhD., festival otvorila doc. Ing. Nora Grisáková, PhD., prodekanka pre rozvoj a sociálne otázky. Ocenila aktívny záujem študentov o spoločenskú zodpovednosť podnikov, etické správanie, ESG a udržateľný rozvoj. Podujatie moderovala garantka doc. Ing. Mgr. Gabriela Dubcová, PhD.

Súťažné podmienky splnilo 10 tímov s členmi z 12 krajín sveta (Slovensko, Španielsko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Rumunsko, Srbsko, Ukrajina, Vietnam, India, Irán, Spojené kráľovstvo), ktoré erudovane a s entuziazmom reprezentovali nielen svoje univerzity, ale aj krajiny. Priebeh súťaže, najmä atraktívne témy prezentácií a komunikácia, boli mimoriadne vzrušujúce pre všetkých zainteresovaných. Témy boli veľkou výzvou a ich spracovanie evokujúce a stimulujúce – ako exkurzia po estakáde 17 cieľov udržateľného rozvoja Agendy 2030. .... Traja najlepší získali hodnotné ceny a diplomy. Spoločne s prodekankou ceny odovzdávali aj členovia komisie odborníkov z praxe (nakoľko najmä pre zodpovedných partnerov aplikujúcich ESG princípy vychováva a vzdeláva EUBA svojich študentov). Za mimoriadne výkony súťažiacich tímov boli v tomto ročníku udelené tiež špeciálne ceny: Cena rektora a Cena dekanky. Za mimoriadne dary vzácneho času, erudovanej priateľskej komunikácie a dominantne veľmi cenné, inšpiratívne a motivujúce materiálne a zážitkové prezenty (exkurzie), patrí zodpovedným partnerom (Whirlpool Slovakia, Coca‑Cola HBC Česko a Slovensko, dm drogerie markt Slovensko, COOP Jednota Slovensko, Medový obchod CERA MEL, LYRA GROUP, Skanska SK, Slovnaft) mimoriadna vďaka.

 

Nechajme však prehovoriť aktérov:

1/ Za súťažiacich:

„Festival je výborne zorganizovaný. Chcela by som sa veľmi pekne poďakovať výboru a organizačnému tímu za organizáciu tohto festivalu. Je to užitočný program, ktorý povzbudzuje študentov, aby prichádzali s nápadmi, prispievali k riešeniu existujúcich problémov a spájali sa so zahraničnými priateľmi.“ (Vietnam)

„SF'23 je pre mňa skvelá vzdelávacia skúsenosť. Ďakujeme za super organizáciu súťaže.“ (India)

„Chcela by som Vám veľmi pekne poďakovať za veľmi pekné podujatie ako aj možnosť vystúpiť. Bolo to výborne zorganizované. Myslím, že ceny nás všetkých príjemne prekvapili a potešili. Ďakujeme.” (Slovensko)

„Veľmi pekne ďakujeme za organizáciu dnešného festivalu. Naozaj sa mi to páčilo a bola to skvelá príležitosť diskutovať o rôznych dôležitých témach a otvorenejšie premýšľať o niektorých aspektoch.” (Nemecko)

„Na začiatku to bol pre mňa stres, ale potom to bolo všetko fajn. Veľa zaujímavých informácii som sa dozvedel o rôznych krajinách.....a náš team vyhral prvé miesto a super darčeky.” (Ukrajina)

„SF23 nám poskytol skvelú skúsenosť a pomohol nám získať prehľad o dianí vo svete spolu s možnými riešeniami týchto problémov. Veľmi očarujúce a zábavný zážitok. Víťazi boli oceňovaní mnohými výnimočnými cenami.“ (UK)

 

2/ Za hodnotiace komisie:

„Účasť na Festivale udržateľnosti bola pre mňa zážitkom. Obohacujúce a zároveň príjemné podujatie plné pozitívnej energie a kultúrnej rôznorodosti. Teším sa na nasledujúci ročník.“ (členka Etickej komisie Zuzana Joniaková, Komisia pedagógov)

„Festival hodnotím veľmi pozitívne, jednalo sa o inšpiratívnu akciu, na ktorej študenti prezentovali zaujímavo spracované témy zamerané na udržateľné podnikanie.“ (Filip Stovíček, Komisia študentov)

„Na EUBA sa rád vraciam už viac ako dvanásť rokov a vždy podporím v mene spoločnosti Whirlpool, HRcomm a aj v mene Business Leaders Forum, rôzne formy edukácie orientované na udržateľné podnikanie, diverzitnú inklúziu, primárne nekonečnou, kreatívnou a inšpiratívnou formou, napr. edukačná forma typu Festivalu udržateľnosti. Efektívna spolupráca s EUBA a osobitne s doc. Mgr. Ing. Gabrielou Dubcovou, PhD., predsedníčkou Etickej komisie, je pre mňa skutočným príkladom nielen v rámci zodpovedného podnikania, ale aj inšpiráciou pre ďalšie spoločnosti na Slovensku.” (Predseda komisie Jaroslav Grygar, Executive Director & Senior Manager, HR, Whirlpool Slovakia)

 

3/ Za organizátorov:

„Bolo mi cťou zastupovať dekanku Fakulty podnikového manažmentu doc. Anitu Romanovú, PhD. na Festivale udržateľnosti. Tento rok bol piatym ročníkom tohto festivalu, prostredníctvom ktorého výraznou mierou prispievame k internacionalizácii univerzitného vzdelávania a je dôkazom nášho záväzku k lepšej budúcnosti. Nakoľko Festival udržateľnosti oslavoval tento rok svoje malé jubileum, boli výherným tímom odovzdané ceny rektora a dekanky FPM. Chcem sa poďakovať organizátorom, účastníkom a sponzorom za ich úsilie pri realizácii Festivalu udržateľnosti a teším sa na jeho ďalšie ročníky.“ (Prodekanka pre rozvoj a sociálne otázky doc. Ing. Nora Grisáková, PhD.)

„Ďakujem všetkým participujúcim, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k úspešnej realizácii tejto jedinečnej akcie a pozývam Vás na SF´24. (Predsedníčka Etickej komisie EU v Bratislave Gabriela Dubcová)

 

Fotogaléria