Dňa 17. júla 2023 po slávnostnej imatrikulácii 49 prítomných účastníkov programu Letom svetom s DEU 2023, otvoril ďalší ročník Detskej ekonomickej univerzity svojim príhovorom a pútavou prednáškou na tému Spoznaj Indonéziu trochu inak: Indonézia - perla Východu, pán R. Pribadi Sutiono, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Indonézskej republiky v Bratislave. Po úvodnej prednáške nasledovala živá diskusia s účastníkmi DEU.

Svojimi postrehmi a skúsenosťami z Indonézie, v pozícii veľvyslanca SR v Indonézii, tematicky nadviazal veľvyslanec Štefan Rozkopal, ktorý sa vo svojej prednáške dotkol všetkých významných oblastí z tejto zaujímavej a atraktívnej krajiny, ktorá je jedinečná aj po stránke samotnej rozlohy, veď jej dĺžku zo západu na východ môžeme prirovnať k dosiahnutiu vzdialenosti v Európe, od Írska po Gruzínsko, povedal vo svojej prednáške pán veľvyslanec.

Trend v pútavosti a odovzdania jedinečných informácií prítomným účastníkom DEU sprostredkovala v aule univerzity svojou prednáškou Michaela Struhárová, marketérka, redaktorka a cestovateľka pripravenou témou „Rozmanité tváre ostrova Bali“, ktorá dva roky strávila na tomto prezentovanom ostrove. Svoju kvalifikovanú prednášku obohatenú o rozpovedané príbehy a zážitky doplnil taktiež cestovateľ a sprievodca po Indonézii, Milan Regec.

Záver Indonézskeho dňa patril fotografovaniu sa v tradičných indonézskych krojoch, ako aj priblížením a súťažením v tradičných indonézskych detských hrách.

V spolupráci s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí sme v tomto roku dali priestor bezplatne sa zúčastniť na programe Letom svetom s DEU 10 deťom zo zahraničia, a to 5-tim z Ukrajiny a 5-tim zo Srbska s rozšírenou výučbu v slovenskom jazyku.

Do finálnej zostavy 5 krajín v tomto roku (počas týždňa, každý deň prezentovaná iná krajina) sa dostali okrem Indonézie aj krajiny ako Chorvátsko, Austrália, Katar a Spojené kráľovstvo.

Odprezentovať vybranú krajinu oveľa zaujímavejším spôsobom ako to býva v rámci učebných osnov na základných a stredných školách spočíva priamo v spolupráci s príslušnými veľvyslanectvami, honorárnymi konzulmi tej krajiny, ktorú prezentujeme, obchodnými komorami a spoločnosťami úspešné etablovanými v SR.. V tomto roku sme po prvýkrát nadviazali aktívnu spolupráci s MZVaEZ SR a to vyslaním zástupcov - veľvyslancov SR, ktorí pôsobili v prezentujúcej krajine a z pohľadu turizmu aj s CK HYDROTOUR.

Viac o programe Letom svetom s DEU 2023 nájdete na: https://detskauniverzita.euba.sk/program/letom-svetom-s-deu-spoznavaj-a-cestuj

 

Fotogaléria