Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Svätej stolice na Slovensku, J.E. Mons. Nicola Girasoli, otvoril dňa 20. februára 2024 35. edíciu predmetu Diplomacia v praxi. Veľvyslanca Girasoliho pred prednáškou prijal Boris Mattoš, prorektor pre medzinárodné vzťahy, ktorý hosťa informoval o medzinárodnej spolupráci a internacionalizácii univerzity.  

Veľvyslanec Girasoli sa vo svojej prezentácii zameral na globálne postavenie Svätej stolice v medzinárodných vzťahoch, v rámci ktorých udržiava diplomatické vzťahy s 184 štátmi. Diplomacia Svätej stolice sa zaraďuje medzi najstaršie na svete. Viedenský kongres v roku 1815 stanovil špecifické postavenie pre apoštolského nuncia ako doyena diplomatického zboru, kde štáty a vlády uznávajú tento štatút.

Nicola Girasoli zdôraznil, že diplomacia Svätej stolice je zameraná na podporu mierového spolunažívania medzi štátmi, národmi a ľuďmi navzájom. Ako ďalej uviedol, v medzinárodných vzťahoch je úlohou pápeža byť mediátorom v konfliktoch, podporovať mier a pomáhať pri riešení environmentálnych problémov. Dialóg je najbezpečnejšia cesta k mieru, pričom osobitne zdôraznil, že ľudské práva patria medzi oblasti, o ktorých nie je možné vyjednávať.

Otázky v diskusii sa týkali vplyvu Svätej stolice v medzinárodných vzťahoch, kultúrnej identity, úloh doyena v rámci diplomatického zboru na Slovensku, zosúladenia vedy a teológie a prepojenia demokracie a mieru.

Nicola Girasoli vstúpil do diplomatických služieb Svätej stolice 1. mája 1985. Pôsobil na pápežských zastupiteľstvách v Indonézii a Austrálii, v Sekcii pre všeobecné záležitosti Štátneho sekretariátu a následne na Apoštolských nunciatúrach v Maďarsku, Belgicku, Spojených štátoch amerických a Argentíne.

V roku 2006 bol menovaný za apoštolského nuncia v Zambii a Malawi, v roku 2011 sa stal apoštolským nunciom v Trinidad a Tobago, Antigue a Barbude, na Bahamách, Barbadose, Dominike, Jamajke, Grenade, v Guayanskej kooperatívnej republike, na Svätom Krištofe a Nevise, Svätej Lucii, Svätom Vincentovi a Grenadínach, v Suriname a za apoštolského delegáta na Antilách. V roku 2017 bol menovaný za apoštolského nuncia v Peru a od 26. augusta 2022 je apoštolským nunciom na Slovensku.

Dvojsemestrálny predmet Diplomacia v praxi ponúka Ekonomická univerzita v Bratislave pre domácich a zahraničných študentov od roku 2004. Poslucháči majú jedinečnú možnosť získať aktuálne informácie a poznatky o medzinárodných ekonomických a politických vzťahoch a diplomatickej praxi. Za 20 rokov existencie predmetu prednášalo na Diplomacii v praxi 332 veľvyslancov a zástupcov diplomatickej praxe pre 1693 študentov Ekonomickej univerzity v Bratislave. V aktuálnej edícii prijali účasť vedúci diplomatických misií z 5 kontinentov a traja experti na témy ako environmentálna diplomacia, diplomatická služba EÚ a kultúrna diplomacia.

 

Fotogaléria