Dňa 19. februára 2019 navštívila Ekonomickú univerzitu v Bratislave mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Írska v Slovenskej republike J.E. Hildegard Ó RIAIN, ktorá otvorila 25. edíciu dvojsemestrálneho prednáškového cyklu Diplomacia v praxi. Nosnou témou letného semestra je aktuálna ekonomická a politická situácia v Európe. Veľvyslankyňa Ó Riain sa zamerala na ekonomickú diplomaciu Írska, problematiku Brexitu a venovala sa tiež migračnej politike Írska. Vo svojom prejave zvýraznila dôležitosť nadchádzajúcich volieb do Európskeho parlamentu aj vo väzbe na zvýšenie účasti na voľbách. V diskusii odpovedala na viaceré otázky študentov týkajúce sa vnútropolitickej situácie v Írsku či problematiky eurofondov.

Pred prednáškou veľvyslankyňu Ó Riain na pôde univerzity privítal Boris MATTOŠ, prorektor pre medzinárodné vzťahy. Predmetom stretnutia bola spolupráca EU v Bratislave s univerzitami v Írsku. Na stretnutí bola prítomná tiež p. Zuzana KRŠJAKOVÁ z veľvyslanectva Írska, zodpovedná za obchod, médiá a outreach.

Dvojsemestrálny predmet Diplomacia v praxi ponúka Ekonomická univerzita v Bratislave pre domácich a zahraničných študentov od roku 2004. Poslucháči majú jedinečnú možnosť získať aktuálne informácie a poznatky o medzinárodných ekonomických a politických vzťahoch a diplomatickej praxe. Za 15 rokov existencie predmetu prednášalo na Diplomacii v praxi viac ako 250 veľvyslancov a zástupcov diplomatického zboru pre viac ako 1.100 študentov Ekonomickej univerzity v Bratislave.

 

Fotogaléria