V rámci predmetu Diplomacia v praxi sa 16. apríla 2019 konala na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave prednáška veľvyslanca Švajčiarskej konfederácie na Slovensku, J.E. pána Alexandra HOFFETA. Švajčiarsky veľvyslanec predstavil študentom zahraničnú politiku Švajčiarska, najmä politické a ekonomické vzťahy, vzťah k Európskej únii, ktorá pre Švajčiarsko predstavuje strategického partnera a to najmä vďaka kultúrnej a geografickej blízkosti. Obohatením bolo aj získanie poznatkov o projektoch s podporou švajčiarskeho finančného mechanizmu na Slovensku, ktoré sa, okrem iného, zameriavajú aj na oblasť ochrany životného prostredia a kultúrneho dedičstva, posilnenie demokracie a sociálnej ochrany. Dôležitou súčasťou prednášky bol aj prehľad aktuálnych výziev, ovplyvnených vystúpením Spojeného kráľovstva z Európskej únie či rastúcej pozície populizmu v európskych krajinách. Otázky, ktoré v závere prednášky položili zúčastnení študenti, sa týkali fungovania priamej demokracie realizovanej v politickom systéme Švajčiarska po desaťročia, rastúcej pozícii populizmu, migračným tokom z tretích krajín, spolupráci s ostatnými krajinami svetového politického systému či polemike ako začleniť kultúrne aspekty minorít medzi dominantnú kultúru.

Pred prednáškou veľvyslanca Hoffeta privítal Boris MATTOŠ, prorektor pre medzinárodné vzťahy EU v Bratislave. Predmetom stretnutia bola spolupráca EU v Bratislave s univerzitami vo Švajčiarsku. Na stretnutí bola prítomná tiež Marina VORONENKO, stážistka na švajčiarskej ambasáde.

Dvojsemestrálny predmet Diplomacia v praxi ponúka Ekonomická univerzita v Bratislave pre domácich a zahraničných študentov od roku 2004. Poslucháči majú jedinečnú možnosť získať aktuálne informácie a poznatky o medzinárodných ekonomických a politických vzťahoch a diplomatickej praxe. Za 15 rokov existencie predmetu prednášalo na Diplomacii v praxi viac ako 250 veľvyslancov a zástupcov diplomatického zboru pre viac ako 1100 študentov Ekonomickej univerzity v Bratislave. Nosnou témou 25. edície Diplomacie v praxi boli aktuálne otázky diania v Európe.

 

Fotogaléria