Výnimočný festival, ktorý zábavným a interaktívnym spôsobom vzdeláva mladé generácie v oblasti vedy, sa uskutočnil aj tento rok. 17. ročník podujatia Noc výskumníkov sa konal v piatok 29. septembra 2023. Festivalu sa každoročne zúčastňuje množstvo krajín v rámci Európy a výnimkou nie je ani Ekonomická univerzita v Bratislave.

Tento rok sa festivalu Noc výskumníkov aktívne zúčastnili: Fakulta hospodárskej informatiky, Fakulta podnikového manažmentu, Fakulta medzinárodných vzťahov, Fakulta aplikovaných jazykov a Podnikovohospodárska fakulta so sídlom v Košiciach. Každá z fakúlt reprezentovala svoj stánok s vlastným mottom a sériou aktivít.

Fakultu hospodárskej informatiky reprezentoval stánok s názvom: „Dáta, čo nás držia nad vodou". Stánok navštívili mnohí záujemcovia aj z radov bývalých absolventov fakulty a ich rodinných príslušníkov. Fakulta ponúkala zaujímavé logické úlohy, hlavolamy a prípadové štúdie založené na analyzovaní dát a údajov. Obľúbený Kahoot! kvíz zaujal všetky vekové kategórie, od najmenších až po najstarších účastníkov festivalu.

Fakulta podnikového manažmentu predstavila na podujatí Noc výskumníkov svoj stánok pod názvom "Od nápadu k podniku". Návštevníci získali informácie o fakulte, ale aj podnikateľských a manažérskych princípoch a prostredníctvom edukačných aktivít mohli nazrieť do sveta podnikania. Súčasťou aktivít bol aj test detegovania podnikateľských predpokladov, kvíz na testovanie ekonomických vedomostí. Obľúbenou hrou "Upeč si muffin", si získali mnohých návštevníkov. Návštevníci realizovali prognózu podnikania, vrátane návrhu ceny produktu a následne im spätná analýza odhalila úspešnosť navrhnutého riešenia. Nezabudlo sa ani na najmladších, pre ktorých bol pripravený výmenný obchod, kde sa demonštrovali základné ekonomické princípy, spojené s používaním peňazí, ako aj kreatívne hry na otestovanie ich komunikačných zručností a spoznávanie produkčných faktorov.

Fakulta medzinárodných vzťahov a Fakulta aplikovaných jazykov tento rok spojili sily a vytvorili spoločný stánok s názvom “My sme svet”. Fakulta medzinárodných vzťahov prilákala starších návštevníkov populárnymi kvízovými aktivitami a medzi deťmi sa stali najobľúbenejšie vlajky, mestá, osobnosti medzinárodných vzťahov, slepé mapy, malé kvízy, alebo priraďovanie rozprávok ku krajinám pôvodu. Interaktívne cvičenia podporili edukatívne okienka s informáciami o krajinách z výskumu a aktuálnom dianí. Fakulta aplikovaných jazykov taktiež zaujala návštevníkov kvízmi o krajinách a jazykoch, ktoré sa na univerzite vyučujú. Rovnako sa venovali aj otázkam spojeným s vodou, ktorá sa stala hlavnou témou pre tohtoročný festival Noci výskumníkov.

Podnikovohospodárska fakulta EU v Bratislave so sídlom v Košiciach sa zúčastnila festivalu so stánkom s názvom „Získaj zručnosti podnikového ekonóma“. Výskumníci prezentovali svoje nápady, inovatívne myšlienky týkajúce sa ekonomiky a podnikového hospodárstva vo forme matematických a logických úloh, ankiet s následnou diskusiou o pôsobení, možnostiach vzdelávania a angažovania sa vo vede a výskume na univerzite.

 

Fotogaléria