Promócie absolventov inžinierskeho a bakalárskeho štúdia v akademickom roku 2022/2023 máme úspešne za sebou a univerzita sa prepína do letného módu. Pedagógovia a ostatní zamestnanci nastúpia na zaslúžené dovolenky, oddýchnu si a dobijú novú energiu, ktorú budú potrebovať v ďalšom akademickom roku. Študenti si užijú letné prázdniny.

My sme sa v prvom diele letného špeciálu pozreli na to, ako hodnotí uplynulý akademický rok rektor univerzity Ferdinand DAŇO.

 

Ako by ste komplexne ohodnotili uplynulý akademický rok ako rektor univerzity podľa nám všetkým známej stupnici A – FX?

Nie je také jednoduché prideliť jednu známku ku komplexnému zhodnoteniu uplynulého akademického roka. Život a práca na univerzite je širokospektrálna a každá jedna časť by si zaslúžila vlastné hodnotenie. Ale pokiaľ ide o aktivitu zamestnancov a študentov univerzity, môžeme byť spokojní. Všetci sa snažili vynaložiť maximálne úsilie, aby svoje pracovné, či študijné povinnosti plnili kvalitne na požadovanej úrovni. Nie každému sa to možno podarilo, ale taký je život.

 

Aké boli hlavné úspechy a míľniky dosiahnuté univerzitou a študentmi univerzity počas uplynulého akademického roka?

Som rád, že sa nám podarilo začať a potom aj realizovať celý akademický rok v štandardných podmienkach na prácu a štúdium. Po dlhšom čase sme mohli pôsobiť bez akýchkoľvek obmedzení, čo sa pozitívne prejavilo aj na tom, že na univerzite pulzoval normálny univerzitný život, bolo potešujúce opäť vidieť priestory plné študentov. Uplynulý akademický rok bol poznamenaný hlavne tým, že do svojich funkcií nastúpili noví akademickí funkcionári šiestich zo siedmich fakúlt, ako aj nové vedenie univerzity. Noví akademickí funkcionári začali hneď od začiatku pretvárať svoje predstavy o ďalšom vývoji na univerzite do plánov ďalšieho rozvoja. Ambície nás všetkých sú veľké, uvidíme, ako sa nám ich podarí s pomocou všetkých zamestnancov a študentov naplniť. Od septembra minulého roka začali všetky naše fakulty realizovať študijné programy v súlade so štandardmi SAAVŠ. V júni tohto roka navštívila univerzitu pracovná skupina SAAVŠ, aby posúdila vnútorný systém hodnotenia kvality vysokoškolského vzdelávania na univerzite. Možno konštatovať, že všetky fakulty sa na toto stretnutie dôkladne pripravili, čo prezentovali na jednotlivých stretnutiach pracovnej skupiny s relevantnými skupinami. Verím, že výsledky tohto hodnotenia budú pre univerzitu pozitívne, čo nám v budúcnosti umožní riadiť všetky študijné programy, t. j. tvoriť ich, upravovať, a aj rozhodovať o ich zrušení na úrovni univerzity tak, aby sme aj v budúcnosti mohli deklarovať, že máme spoločný záujem na neustálom zdokonaľovaní kvality všetkých oblastí činnosti univerzity.

Univerzita finišuje s dokončením niekoľkých projektov, ktoré sú z pohľadu ich finančného zabezpečenia veľmi náročné. Získali sme finančné prostriedky na dokončenie viacúčelovej športovej haly, ktorá by mohla už v priebehu budúceho akademického roka slúžiť svojmu účelu, čím sa vytvoria našim študentom výborné podmienky pre realizáciu ich športových aktivít.

Okrem toho práve v týchto týždňoch dokončujeme projekt na zriadenie materskej školy Ecovčielka pre deti zamestnancov a študentov univerzity s plánovaným otvorením v septembri 2023.

Univerzita sa zapojila aj do výzvy z Plánu obnovy a odolnosti zameranej na podporu pri strategickom rozvoji infraštruktúry vysokých škôl, rokovala spoločne s STU v Bratislave, čím prejavila záujem o vytvorenie spoločného konzorcia týchto inštitúcií za účelom naplnenia účelu vyhlásenej výzvy. Túto spoluprácu možno považovať z hľadiska súčasných a budúcich celospoločenských a hospodárskych výziev za veľmi perspektívnu.

Máme pripravené aj ďalšie projekty, ktoré budú podané v rámci plánu obnovy a odolnosti a čakáme na vyhlásenie výziev.

Môžem spomenúť aj úspechy našich kolegov z Fakulty hospodárskej informatiky, ktorých vedecké výsledky získali významné ocenenie „Lotfi A. Zadeh Best Paper Award“.

Nielen učitelia a výskumní pracovníci sú úspešní, úspechy žnú aj naši študenti. Za významný úspech považujem 7. miesto študentov Národohospodárskej fakulty na svetovom kole v obchodovaní RITC 2023, ktorí dosiahli najlepší svetový výsledok v doterajšej histórii účasti študentov EUBA na tejto súťaži.

7. miesto na svetovom kole v obchodovaní RITC 2023

7. miesto na svetovom kole v obchodovaní RITC 2023

 

Ako univerzita rozvíjala spoluprácu s externými inštitúciami počas tohto akademického roka? Boli nadviazané nové partnerstvá? Čo tieto spolupráce univerzite prinesú?

Ekonomická univerzita v Bratislave sa snaží byť kvalitným partnerom pre spoluprácu nielen s inštitúciami hospodárskej praxe, ale aj v rámci vedeckovýskumnej a projektovej oblasti.

Aj v uplynulom akademickom roku sme na univerzite podpísali viacero memoránd o spolupráci so subjektmi hospodárskej praxe, ktorých primárnym cieľom je zintenzívňovanie prítomnosti praxe na univerzite a vytváranie priestoru pre využitie vedeckých kapacít univerzity pre potreby praxe. Za tieto aktivity si zaslúžia uznanie najmä fakulty, ktoré prichádzajú s touto iniciatívou, čím deklarujú záujem o hlbšie prepojenie teórie a praxe.

Podpis memoranda o spolupráci s hotelmi patriacimi do sieti hotelov Marriott International

Podpis memoranda o spolupráci s hotelmi patriacimi do sieti hotelov Marriott International

 

Za zmienku stojí aj podpísanie viacerých memoránd o spolupráci so štátnymi inštitúciami – s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, s Ministerstvom dopravy, či s Najvyšším kontrolným úradom. Ich zámerom je nielen vstup našich odborných a vedeckých kapacít do riešenia spoločných projektov, ale aj participácia na obojstrannom vzdelávaní zamestnancov týchto inštitúcií, či našich študentov.

Podpis memoranda o spolupráci EUBA s MIRRI SR

Podpis memoranda o spolupráci EUBA s MIRRI SR

 

EUBA sa v rebríčku Profesia.sk vrátila na prvé miesto v záujme spoločnosti o absolventov EUBA. Čomu takýto výsledok pripisujete?

Záujem o absolventov univerzity ma veľmi teší. Posledných 8 rokov sme v prieskume spoločnosti Profesia.sk neboli na horšom, ako druhom mieste, a preto si dovolím povedať, že študenti EUBA majú po absolvovaní štúdia výborné vyhliadky na kvalitnú kariéru. Dôvodom úspechu univerzity môže byť najmä to, že ekonómovia, účtovníci, obchodníci sú dnes potrební v každej firme bez ohľadu na druh podnikania. Vysoký záujem o absolventov je aj výsledkom kvalitnej prípravy študentov na kariéru. Prepájanie štúdia s hospodárskou praxou je jedným z hlavných cieľov univerzity. Aj preto študentom ponúkame možnosť rozvíjať svoju kariéru v oblastiach, v ktorých študujú. Na univerzite prebieha počas akademického roka množstvo prednášok a workshopov, ktoré študentom prinášajú nové poznatky zo sveta ekonómie a biznisu.

O záujme hospodárskej praxe o študentov/absolventov EUBA svedčia aj pracovné veľtrhy Kariérna cesta a Deň absolventov, na ktorých sa predstavuje každým rokom viac a viac TOP spoločností zo Slovenska a zahraničia.

Samozrejme sme veľmi radi, že je o našich absolventov tak obrovský záujem medzi zamestnávateľmi nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Celkovo univerzita počas svojej histórie vychovala viac ako 115-tisíc absolventov.

IX. ročník veľtrhu práce a kariérneho poradenstva Deň absolventov 2023

IX. ročník veľtrhu práce a kariérneho poradenstva Deň absolventov 2023

 

Študenti EUBA boli úspešní v celoslovenských športových súťažiach, volejbalistky Slávie EU Bratislava opäť obhájili titul. Ako EUBA prispieva k rozvoju študentov v športovej oblasti?

Ekonomická univerzita v Bratislave podporuje rozvoj študentov v akejkoľvek záujmovej činnosti. Jednou z nich je aj športová oblasť. Šport má na EUBA dlhodobú tradíciu a my sa snažíme o to, aby študenti mali čo najviac priestorov na športové aktivity. Aktuálne sme už vo finálnej fáze dokončenia viacúčelovej športovej haly, ktorá sa stavia v campuse EUBA v Bratislave-Petržalke a samozrejme máme v pláne vybudovať ďalšie športové priestory.

V uplynulom akademickom roku dosiahli naši študenti úžasné výsledky, ktoré určite stoja za pripomenutie.

Adam RIAPOŠ, študent Fakulty podnikového manažmentu, získal titul majstra sveta v Spartan Trifecta Race 2022 vo vekovej skupine 18 – 24 rokov, ktoré sa konali v gréckej Sparte a štartovali pri soche kráľa Sparty Leonidasa.

Študent FPM Adam Riapoš – majster sveta v Spartan Trifecta Race 2022

Študent FPM Adam Riapoš – majster sveta v Spartan Trifecta Race 2022

 

Študent Národohospodárskej fakulty, Dominik IMRICH, si ako jediný z reprezentačnej karate výpravy Slovenskej republiky priniesol domov cenný kov z Akademických majstrovstiev sveta v bojových športoch v Turecku a stal sa akademickým vicemajstrom sveta v karate.

Študent NHF Dominik Imrich - vicemajster sveta v karate

Študent NHF Dominik Imrich - vicemajster sveta v karate

 

Volejbalový tím študentov EUBA, zložený zo študentov 4 fakúlt, obsadil skvelé 3. miesto na celoslovenskom finále univerzít a zároveň vyhral dlhodobú súťaž Bratislavskej vysokoškolskej ligy vo volejbale. Študentky a študenti EUBA v Bratislavskej vysokoškolskej lige v basketbale skončili na druhom mieste. Študentky Podnikovohospodárskej fakulty so sídlom v Košiciach, Sarah SALOŇOVÁKristína KUSYOVÁ získali zlaté medaily na Majstrovstvách Slovenska 2023 v silovom trojboji, študent PHF v Košiciach, Erik SABOL, získal ako člen tímu titul majstra SR na Majstrovstvách Slovenska 2023 v malom futbale U23.

Študentka PHF v Košiciach Sarah SALOŇOVÁ – majsterka Slovenska v disciplíne deadlift ženy junior RAW kategória do 67,5 kg

Študentka PHF v Košiciach Sarah SALOŇOVÁ – majsterka Slovenska v disciplíne deadlift ženy junior RAW kategória do 67,5 kg

 

Samozrejme, veľmi nás tešia aj výsledky dievčat zo Slávie EU Bratislava, ktoré opäť obhájili titul vo volejbalovej extralige žien a získali tak 21. majstrovský titul. Pre Sláviu EU Bratislava to bolo v poradí už 30. finále v histórii samostatnosti Slovenskej republiky a teda platí, že je jediným klubom na Slovensku, ktorý sa prebojoval do finále vo všetkých ročníkoch extraligy žien.

Volejbalistky Slávie Ekonomická univerzita Bratislava obhájili titul

Volejbalistky Slávie Ekonomická univerzita Bratislava obhájili titul

 

Výprava študentov EUBA sa medzi 3 100 študentmi zo 64 univerzít z 26 krajín na 7. Svetových univerzitných majstrovstvách (WIUSC) v Barcelone nestratili a dosiahli pekné výsledky.

Za spomienku stojí aj víťazstvo študentov Národohospodárskej fakulty na 45. ročníku medzifakultných športových súťaží Pohár rektora, ktoré každoročne organizuje Centrum telesnej výchovy a športu Ekonomickej univerzity v Bratislave v spolupráci s VŠK Ekonóm a Slovenskou asociáciou univerzitného športu.

 

Okrem riadnych študentov študujú na univerzite aj študenti Univerzity tretieho veku a študenti Detskej ekonomickej univerzity. Dá sa teda povedať, že EUBA vzdeláva všetkých, ktorí majú záujem dozvedieť sa niečo nové?

EUBA je otvorená pre všetkých študentov, čo zahŕňa nielen riadnych študentov, ale aj študentov Univerzity tretieho veku a malých študentov Detskej ekonomickej univerzity. Týmto spôsobom EUBA poskytuje príležitosť vzdelávať sa a možnosť získať nové poznatky z ekonómie všetkým vekovým skupinám, ktoré majú záujem o ďalšie vzdelávanie.

Univerzita tretieho veku dáva študentom – seniorom možnosť vrátiť sa do vysokoškolských lavíc. Vysokoškolskí učitelia, vedeckí pracovníci a odborníci z praxe sa vždy tešia na starších študentov, ktorých vnímajú nielen ako starších študentov, ale aj ako svojich partnerov. Veď predsa: „Nikdy nie je neskoro začať niečo nové.“

Študijná cesta študentov UTV v Turecku (máj 2023)

Študijná cesta študentov UTV v Turecku (máj 2023)

 

Detská ekonomická univerzita prináša každoročne študentom vo veku od 9 do 16 rokov množstvo zážitkov, nové vedomosti, rôzne workshopy, prednášky, výlety a exkurzie. Cieľom je priblížiť študentom svet ekonómie a oboznámiť ich so základnými pojmami, aktuálnymi ekonomickými témami. Na konci štúdia získajú diplom a titul inžinier – junior Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Študenti Detskej ekonomickej univerzity na exkurzii v cestovnej kancelárii BUBO

Študenti Detskej ekonomickej univerzity na exkurzii v cestovnej kancelárii BUBO

 

Z tohto pohľadu sa dá povedať, že EUBA sa snaží vzdelávať všetkých, ktorí majú záujem o nové poznatky a chcú sa rozvíjať v oblasti ekonómie. Tým, že otvára dvere pre študentov Univerzity tretieho veku a Detskej ekonomickej univerzity, univerzita poskytuje príležitosť vzdelávať sa nielen mladšej generácii, ale aj starším ľuďom a deťom, čím podporuje celoživotné vzdelávanie a inkluzívny prístup k vzdelávaniu.

 

Poďme na príjemnejšie témy.

 

Ako zvyknete načerpať energiu a udržať rovnováhu medzi pracovným životom a osobným životom, keď máte tak náročné postavenie?

Funkcia rektora je bezpochyby spojená s plnením náročných úloh. To ale neznamená, že nie je čas aj na oddych a načerpanie nových síl. Mojou záľubou je najmä cestovanie, spoznávanie nových krás nielen na Slovensku. Preto si niekoľkokrát v priebehu roka spravím predĺžený víkend a navštívim pekné miesta v blízkom okolí. No a v priebehu leta už pravidelne absolvujem dovolenku v Chorvátsku, a inak tomu nebude ani v tomto roku.

 

Chcete niečo zaželať študentom a zamestnancom k zvyšku letných prázdnin a dovolenkám?

Všetkým zamestnancom, ale aj študentom želám, aby letné mesiace, mesiace určené na dovolenku a prázdniny, prežili hlavne v zdraví. Aby si počas voľných chvíľ splnili to, na čo možno nemali počas akademického roka čas. A hlavne, aby si dobre oddýchli a nastúpili do nového akademického roka plní síl.

 

Už o týždeň sa dozviete, čo priniesol uplynulý rok na fakultách EUBA.

 

 

Autor: Centrum komunikácie a vzťahov s verejnosťou

Foto: Archív CKVV