Po hodnotení uplynulého akademického roka rektorom univerzity, dekankami a dekanmi fakúlt, prinášame v treťom diele letného špeciálu hodnotenie aj od najdôležitejšej časti univerzity – študentov a absolventov.

Ako hodnotia uplynulý akademický rok? Čo ich čaká počas letných prázdnin a kam sa chystajú na dobitie bateriek pred novým akademickým rokom. Dozviete sa v odpovediach.

 

Ako prvú sme vyspovedali prezidentku Študentského parlamentu EU v Bratislave a študentku Fakulty podnikového manažmentu Paulínu DUDOVÚ.

Ako hodnotíš akademický rok? Čo sa tebe a celému študentskému parlamentu podarilo zorganizovať pre študentov?

Je veľmi dôležité zdôrazniť, že uplynulý akademický rok bol pre väčšinu študentov prvým akademickým rokom, kedy oba semestre prebiehali v “normálnom” režime. Spolu s kolegami zo všetkých fakúlt sa študentom snažíme prinášať široké spektrum eventov, ktoré prispievajú k budovaniu komunity, k obohateniu študentského života ale aj k rozširovaniu obzorov. Chcela by som vyzdvihnúť mimoriadne úspešný projekt študentov z Fakulty hospodárskej informatiky - Kvapka krvi EUBA, či Eko event organizovaný Študentským parlamentom NHF. Zároveň som mimoriadne hrdá na záujem, ktorý študenti prejavili pri eventoch akými sú Beánia EUBA, či Ples študentov Ekonomickej univerzity v Bratislave. Študentský parlament organizoval rôzne iniciatívy a workshopy na témy, akými sú udržateľnosť, wellbeing a mentálne zdravie. Študenti aktívni v rôznych orgánoch fakúlt a univerzity mali svoju agendu mimoriadne zaplnenú zasadnutiami akademických senátov, rôznymi pracovnými skupinami, či stretnutiami so zástupcami Slovenskej akreditačnej agentúry, kde mali možnosť zabezpečiť, aby sa v rámci rozhodovacích procesov zohľadňovali názory študentov.

Lámavica Ekonomickej univerzity v Bratislave

Lámavica Ekonomickej univerzity v Bratislave

 

Nastali nejaké zmeny vo vzťahu univerzita - študent a naopak? Ako sa rozvíja toto partnerstvo z pohľadu študentov?

Študentský parlament sa aktívne snaží o udržanie úzkej spolupráce a efektívnej komunikácie s vedením fakúlt, univerzity, ako aj s jednotlivými univerzitnými pracoviskami. Aj tento akademický rok sa nám spolu podarilo pripraviť a úspešne zrealizovať prieskumy spokojnosti študentov so stravovacími službami či ubytovaním, ktoré pre nás majú obrovskú výpovednú hodnotu. Našim spoločným cieľom je počúvať študentov a jednotlivé záležitosti adresovať a „dať do pohybu”. Práve preto vítame otvorený prístup vedenia k menej formálnym stretnutiam so študentami, ktoré znásobujú pocit súdržnosti a spolupatričnosti.

 

Vieme, že si aktuálne na stáži v Bruseli. Ako sa ti podarilo dostať sa na takúto stáž?

O „Blue Book traineeship” som sa dozvedela presne pred rokom a rozhodla som sa prihlásiť s myšlienkou, že to aspoň skúsim. Prešla som naozaj dlhým výberovým procesom, ktorý trval 4 mesiace a pozostával z niekoľkých častí. Uchádzači najskôr musia vyplniť prihlášku, ktorá slúži ako veľmi komplexný a podrobný životopis. Po prvom kole si vyberajú 3 pozície, na ktoré sa môžu v rámci Európskej komisie prihlásiť a kam zašlú svoje motivačné listy. Následne, ak sú vybraní do užšieho kola, ich čaká pohovor s predstaviteľmi daného generálneho riaditeľstva alebo služobného útvaru. Som veľmi vďačná za túto možnosť a považujem to za mimoriadne vzácnu skúsenosť.

Budova Európskej komisie v Bruseli

Budova Európskej komisie v Bruseli

 

Odporúčaš všetkým študentom, ktorí majú záujem o nové zážitky, aby veľa cestovali, či cez program Erasmus+ prípadne cez rôzne Work&Travel aktivity?

Naša univerzita ponúka skvelé príležitosti. Vždy rada opakujem, že každá inštitúcia nám dá len to, čo sme si my sami ochotní zobrať. Stráviť časť štúdia v zahraničí nebolo nikdy jednoduchšie, a to práve vďaka schémam ako Erasmus+ a viac ako 200 partnerstvám, ktoré má EUBA so zahraničnými univerzitami a vysokými školami. Akákoľvek podobná skúsenosť jednoznačne prispieva k osobnostnému rastu, rozširovaniu obzorov, vlastného networku a zvyšovaniu medzikultúrneho povedomia. Všetkým študentom odporúčam urobiť si prehľad o možnostiach a aktuálnych výzvach. Je však samozrejme dôležité prijať také rozhodnutie, ktoré je v súlade s akademickými či osobnými cieľmi konkrétneho študenta.

 

Ako budeš tráviť letné prázdniny? More a pláž, či hory a lesy?

Keďže som posledný polrok strávila v zahraničí, som veľmi rada, že sa môžem vrátiť domov a trochu spomaliť. Pochádzam priamo spod Tatier, takže hory ani lesy nebudú chýbať. Zatiaľ však nemám konkrétny plán, no nevylučujem ani krátky výlet k moru, kde sa viem najlepšie nabiť energiou pred ďalším akademickým rokom.

Paulína Dudová na Blue Book traineeship v Európskej komisii

Paulína Dudová na Blue Book traineeship v Európskej komisii

 

Ako sa študentovi zmení život po absolvovaní štúdia? Ako hodnotí svoje 5 ročné štúdium? Aj o tom, sme sa porozprávali s čerstvou absolventkou študijného programu hospodárska diplomacia na Fakulte medzinárodných vzťahov, Katarínou STRAUSZOVOU.

 

Aktuálne si už absolventkou univerzity s červeným diplomom, k čomu ti gratulujeme. Ako hodnotíš uplynulý akademický rok na EUBA?

Ďakujem krásne, sama mám pocit, že si tento záver jednej kapitoly môjho života ešte plne neuvedomujem. Posledný akademický rok ubehol veľmi rýchlo a tým by som ho možno aj charakterizovala. Bol takým hektickým medzikrokom medzi študentským a dospelým životom, kedy prichádzal stres najmä z otázky „A čo teda plánuješ po škole?”, ktorú sa nás ako piatakov pýtali naozaj všetci. Študenti často hovoria, ako sa tešia, kedy školu ukončia a nebudem klamať, stres zo skúškového nebude chýbať ani mne, no v tom piatom ročníku to na vás doľahne a zrazu chcete dobehnúť všetko, čo ste za tie štyri roky nestihli. 

 

Ak sa obzrieš, vidíš za sebou nielen 5 rokov kvalitného vzdelávania, ale aj zážitky a zábavu so spolužiakmi?

Naše štúdium sužovala pandémia, čiže prirodzene na tom utrpel aj kontakt medzi nami. Náš relatívne malý ročník na FMV však aj napriek tomu tvoril podľa mňa súdržnú komunitu. Celkom živo si spomínam na krúžkovice v prvom ročníku a rovno po štátniciach sme si zorganizovali rozlúčkový ročníkový piknik. Mám medzi bývalými spolužiakmi kamarátov a kamarátky, ktorým môžem kedykoľvek zavolať a poprosiť o pomoc či už osobnú, a teraz už aj profesijnú. 

Tým by som chcela povzbudiť aj terajších študentov, aby sa nenechali obmedziť tým, že prvé roky mali limitovaný kontakt a aby si organizovali krúžkovice, alebo aby si išli spolu niekde sadnúť po seminároch. V konečnom dôsledku si z univerzity nebudú odnášať či odišli o deň skôr vlakom domov a budú si práve naopak najviac vážiť takéto spomienky a priateľstvá. 

 

Odporúčala by si študentom na stredných školách, ktorí sa rozhodujú, či prísť študovať na EUBA, aby tak urobili?

Ja som prišla na EUBA nerozhodnutá. Máloktorý človek si vie v 18 rokoch predstaviť, čo chce robiť celý život, a to je úplne v poriadku. Veľkou výhodou EUBA je škála možností, ktorú ponúka na získanie skúseností. Či už stáže, Erasmus, študentské organizácie, Central Europe Connect a mnoho ďalších, čo na iných univerzitách vôbec nie je samozrejmosťou. Ja som takto študovala na Vrije Universiteit Brussels či stážovala na Zastúpení Európskej komisie na Slovensku. Osobne mi diplomacia a medzinárodné vzťahy, ktoré som študovala, prirástli k srdcu, a to aj vďaka tomu čo mi EUBA ponúkla.

 

Kam povedú tvoje kroky v najbližšom období? Užiješ si aspoň trochu leto alebo prichádza už pracovný život?

Počas štúdia som stážovala aj v mimovládnej organizácii GLOBSEC, kde teraz pokračujem na pár mesiacov ako Research Fellow. Následne v septembri nastupujem na absolventskú stáž na Stále zastúpenie SR pri EÚ v Bruseli. Sú to obe výborné možnosti, ktoré som nemohla odmietnuť, no počas leta ma čaká aj nejaký oddych. Ak však môžem budúcim absolventom niečo naozaj odporučiť, tak si po náročných štátniciach a 5 rokoch štúdia, skutočne oddýchnuť, užiť si naplno posledné kvázi študentské leto a načerpať energiu do pracovného života. Mňa to ešte len čaká po absolventskej stáži.

Katarína Strauszová

Katarína Strauszová, čerstvá absolventka študijného programu hospodárska diplomacia na Fakulte medzinárodných vzťahov 

 

Všetci vieme, že medzi štúdiom na strednej a vysokej škole je veľa rozdielov. Aj o tejto téme sme sa porozprávali so študentom prvého ročníka na Národohospodárskej fakulte Patrikom Klimáčkom.

Máš za sebou prvý ročník štúdia na EUBA. Veríme, že úspešne. Vieš porovnať štúdium na strednej a vysokej škole? 

Štúdium na vysokej škole vnímam viac o individuálnej zodpovednosti za svoje rozhodnutia, pričom na strednej škole nám boli všetky informácie o štúdiu a naše povinnosti neustále opakované. Na vysokej škole si musím sám kontrolovať termíny a povinnosti, ktoré si mám plniť, aby som úspešne dokončil štúdium a mohol aj naďalej pokračovať. Zároveň si ale myslím, že na vysokej škole je väčší priestor na sebarealizáciu a individuálny rast. Takmer ideálnym príkladom by som mohol byť ja, keďže ako prvák na vysokej škole, som sa stal predsedom dôležitej súčasti fakulty, a to Študentského parlamentu NHF.

 

V čom vidíš rozdiely?

Ako som už spomínal, za najväčší rozdiel považujem, že na vysokej škole sme v značne väčšej miere zodpovední sami za seba a učí nás sebestačnosti. Tiež ale nemôžem opomenúť to, že čas, v ktorom prebieha naše štúdium je na rozdiel oproti strednej škole viac variabilný - väčšinou si vieme rozvrh prispôsobiť tak, aby sme dokázali prepojiť štúdium s prácou, čo na strednej škole možné nebolo.

 

Čo ťa počas prvého ročníka prekvapilo a čo naopak zaskočilo?

Veľmi pozitívne som bol prekvapený z prívetivého a osobného prístupu pedagogických zamestnancov. Ešte na strednej škole nám bol mylne vykresľovaný obraz o vysokoškolských pedagógoch, ktorí neprihliadajú na mimoriadne situácie alebo kvalitu vedomostí, ktoré by sme mali mať zo strednej školy. Práve naopak, veľa učiteľov nám posielalo materiály a vždy nám boli nápomocní aj mimo ich pracovnej doby. Ešte počas prvého roka ma zaskočil počet mojich spolužiakov, ktorí sa rozhodli ukončiť svoje pôsobenie na vysokej škole aj napriek skvelému prístupu pedagógov.

 

Na čo sa v nasledujúcom ročníku tešíš a na čo naopak nie?

Asi najviac sa teším na partiu spolužiakov, s ktorými máme už teraz super zážitky a plánujeme ich mať ešte viac. S nedočkavosťou očakávam nové výzvy, ktoré mi prinesie štúdium alebo pôsobenie v Študentskom parlamente, a tiež super akcie, ktoré sú organizované univerzitou.

 

Ako budeš tráviť letné prázdniny? 

Počas leta sa plánujem vzdelávať v oblasti jazykov, získavať prax v odbore, ktorý študujem, teda Manažment verejných politík a čas víkendov budem s najväčšou pravdepodobnosťou tráviť veľa času na hasičských súťažiach s mojim tímom.

 

Patrik Klimáček

Patrik Klimáček pri preberaní ocenenia Študentskej Rady Vysokých škôl pre najlepšie študentské organizácie za rok 2022

 

Zdroj: Centrum komunikácie a vzťahov s verejnosťou

Foto: Študentský parlament EU v Bratislave, Paulína Dudová, Katarína Strauszová, Patrik Klimáček

 

Letný špeciál 2023

Letný špeciál #1 – Hodnotenie akademického roka 2022/2023 očami rektora

Letný špeciál #2 – Čo priniesol uplynulý rok na fakultách?