V minulých dieloch sme sa venovali hodnoteniu uplynulého akademického roka z pohľadu rektora univerzity, dekaniek a dekanov fakúlt EUBA a taktiež študentov a absolventov EUBA. Vo štvrtom diele Letného špeciálu sa venujeme téme medzinárodných vzťahov.

 

O oblasti medzinárodných vzťahov, veľmi obľúbenom programe Erasmus+, do ktorého sa zapájajú nielen študenti, ale aj zamestnanci, a ďalších výzvach v tejto oblasti, sme sa porozprávali s prorektorom pre medzinárodné vzťahy Borisom Mattošom.

Ak sa rozprávame o medzinárodných vzťahoch na univerzite, všetkých asi ako prvý napadne program Erasmus+. Oblasť medzinárodných vzťahov je však komplexnejšia. Čo všetko pod ňu spadá?

Oblasť medzinárodných vzťahov naozaj zahŕňa širokú paletu, od výmenných programov, v rámci ktorých prebieha výmena študentov, pedagogických a nepedagogických zamestnancov s partnerskými univerzitami v zahraničí cez aktivity v medzinárodných organizáciách a kooperačných sieťach ako napríklad HERMES a CIDD pre dvojité diplomy, až po zimné a letné školy, ktoré realizujeme s prestížnymi zahraničnými partnermi. Je to ale aj oblasť horizontálna, prechádzajúca naprieč všetkými oblasťami ako vzdelávanie, veda a výskum, rozvoj, projektová spolupráca. Je dôležité uviesť, že do medzinárodných aktivít sa aktívne zapájajú fakulty a celouniverzitné pracoviská, čím prispievajú k zvyšovaniu úrovne internacionalizácie na domovskej pôde.

12. ročník zimnej školy v spolupráci s ESC Rennes, Francúzsko

12. ročník zimnej školy v spolupráci s ESC Rennes, Francúzsko

 

Ako je to s programom Erasmus+?

Program Erasmus+ patrí medzi najúspešnejšie projekty Európskej komisie a som veľmi rád, že Ekonomická univerzita v Bratislave je vo viacerých oblastiach lídrom v jeho implementácii na Slovensku. Pre účely programovej spolupráce máme uzatvorených 240 bilaterálnych zmlúv v 46 štátoch zúčastnených v programe, čo nám poskytuje veľmi solídnu kooperačnú bázu. V tomto roku sa nám podarilo získať tretí najvyšší grant na Slovensku určený pre študentské a zamestnanecké mobility v sume 1,39 milióna €. V minulom roku sme vyslali do zahraničia 374 študentov a 131 zamestnancov. Tiež by som krátko spomenul, že okrem programu Erasmus+ sa aktívne využíva program CEEPUS, ktorý je zameraný na strednú Európu a tiež Národný štipendijný program. 

Ako dlho funguje projekt Erasmus+ na univerzite a čím je tento projekt výnimočný?

Erasmus+ je na Ekonomickej univerzite v Bratislave od počiatku samotného programu, teda od roku 1998, kedy vycestovala do zahraničia prvá desiatka vybraných uchádzačov. Od uvedeného roku zaujal tento program pevné miesto na pôde univerzity a patrí medzi oporné piliere medzinárodných vzťahov. Okrem aktívnej spolupráce s partnerskými univerzitami v zahraniční nám projekt umožňuje vysielať a prijímať stovky študentov, stážistov, ako aj zamestnancov počas celého akademického roka. V rámci takzvaných kľúčových akcií 2 aktivity na budovanie kapacít koordinujú priamo fakulty.

10. ročník Letnej školy - International Business Consulting Program

10. ročník Letnej školy - International Business Consulting Program

 

Prinesie program Erasmus+ v najbližšom období nejaké novinky?

Tento program prináša zmeny na pravidelnej báze. Z dlhodobého hľadiska prinieslo nové programové obdobie Erasmus+ 2021 – 2027 zásadné inovácie, ktoré sa odzrkadlili najmä na potrebe digitalizácie. Ďalšou kľúčovou témou bolo rozšírenie finančnej podpory o študentov so špecifickými potrebami a študentov zo znevýhodneného prostredia, ktorí sú o krok bližšie k možnosti vycestovať do zahraničia. Každý študent má teda možnosť vycestovať, a tak nadobudnúť medzinárodnú skúsenosť zo zahraničia. V akademickom roku 2022/2023 sme takto podporili 22 študentov. Inklúzia je preto oblasť, na ktorú Európska komisia opodstatnene kladie výrazný dôraz pri plánovaní programu so 6-ročnou víziou.

Rozširuje sa aj ponuka pre študentské mobility?

Program Erasmus+ je dostatočne inovatívny v tom, že odráža aktuálne požiadavky účastníkov. Okrem dlhodobých študentských mobilít, ktoré doposiaľ trvali viac ako 3 mesiace, sa program flexibilne prispôsobil dopytu študentov a umožnil verziu krátkodobých mobilít od 5 – 30 dní. Okrem iného reflektuje na aktuálne vízie Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie o uhlíkovej neutralite do roku 2050 nakoľko bol zavedený tzv. „Erasmus bez papierov“ (Erasmus Without Papers), kde je hlavných cieľom digitalizácia programu, ako aj tzv. “zelené cestovanie“, ktoré je finančne podporené. V tomto akademickom roku vycestovalo „zeleno“ 78 študentov, čo predstavovalo 27 % všetkých odchádzajúcich študentských mobilít. Za ekologické formy cestovania Európska komisia považuje cestovanie vlakom, autobusom, zdieľaným autom tzv. car-pooling (min. 2 osoby cestujúce spoločne na mobilitu). 

Jedna z ocenených fotografií z fotosúťaže pre vycestovaných študentov EUBA

Jedna z ocenených fotografií z fotosúťaže pre vycestovaných študentov EUBA

 

O štúdium v zahraničí je medzi študentmi EUBA veľký záujem. Aký počet plánujeme vyslať do zahraničia v nasledujúcom akademickom roku? Aké krajiny majú študenti v obľube?

Univerzita patrí medzi TOP 200 vysokoškolských inštitúcií v Európe z hľadiska počtu vysielaných študentov na študijné pobyty do zahraničia. Študenti majú možnosť konfrontovať sa s rôznorodými názormi a kultúrnymi rozdielnosťami, čo im pomáha lepšie spoznávať svet. Zmluvy etablované v 60 štátoch sveta na 5 kontinentoch sú zárukou toho, že si uchádzači majú z čoho vyberať.

V nadchádzajúcom akademickom roku plánujeme vyslať viac ako 300 študentov na semestrálne štúdium a stáž v rámci Európskej únie a tiež počítame s ďalšími krátkodobými mobilitami, ktoré sú čoraz populárnejšie. Zároveň vysielame našich študentov v rámci programu Erasmus+ aj mimo EÚ, a to do krajín ako Japonsko, Južná Kórea, Taiwan či Kanada. Cez bilaterálnu spoluprácu vycestujú študenti do krajín ako Thajsko a Švajčiarsko. Z hľadiska preferencií študentov patria medzi najvyhľadávanejšie krajiny najmä tie z južnej Európy a prvé miesto patrí Španielsku. Po Taliansku nasleduje Nemecko a Rakúsko. Top 5 krajín uzatvára Portugalsko. Do týchto piatich krajín vycestovalo v uplynulom akademickom roku viac ako 52 % študentov v rámci študijnej mobility.

Môže sa zúčastniť mobility prostredníctvom projektu Erasmus+ ktokoľvek zo študentov a zamestnancov?

Každý študent a zamestnanec má možnosť uchádzať sa o mobilitu prostredníctvom programu Erasmus+, prípadne cez iný mobilitný program. Keďže riadenie Erasmus+ projektov je na EUBA v mnohých prípadoch Národnou agentúrou programu Erasmus+ zaraďované medzi príklady dobrej praxe, a teda hodnotené nadpriemerne, univerzita pravidelne získava vysokú grantovú podporu na to, aby mohla naplniť všetky požiadavky zo strany študentov aj zamestnancov. Na druhej strane nám veľmi záleží na kvalite projektov, preto súčasne kladieme dôraz na to, aby vybraní uchádzači spĺňali všetky potrebné kritériá a vyslali sme do zahraničia tých najlepších reprezentantov univerzity.

Nielen program Erasmus+, ale aj ostatné mobilitné programy prinášajú mnohé benefity, ktoré patria do životopisu úspešného absolventa ekonomického vzdelania. Prehlbovanie soft skills, poznávaných iných kultúr či získanie cenných kontaktov je v dnešnej dobe viac ako nevyhnutné a účastníci medzinárodnej mobility sú tak lepšie pripravení čeliť aktuálnym výzvam. Tieto, ale aj mnohé iné výhody prináša program Európskej únie pre všetkých študentov a zamestnancov.

EUBA privítala 123 zahraničných študentov na výmennom pobyte v zimnom semestri

Zahraniční študenti na výmennom pobyte

 

Vieme, že študenti zo zahraničia majú veľký záujem o študijný pobyt na EUBA. Koľko ich privítame v najbližšom akademickom roku na univerzite?

Na univerzite nás teší vysoký záujem o štúdium zo strany zahraničných študentov. Aktuálne plánujeme prijať viac ako 200 zahraničných študentov. Najväčšie zastúpenie majú Španielsko, Francúzsko, Taliansko a Portugalsko. Väčšina študentov prichádza prostredníctvom programu Erasmus+, využívaná je tiež bilaterálna spolupráca a Národný štipendijný program. V tomto akademickom roku najväčšiu skupinu v zimnom semestri tvorili študenti zo Španielska (21 %), v letnom semestri to boli študenti z Francúzska (40 %). Variabilita krajín je široká. Mali sme tu tento rok študentov z Belgicka, Grécka, škandinávskych krajín, Uzbekistanu, či Kanady.

Čo ich sem z Vášho pohľadu láka najviac?

Záujem o štúdium na EUBA je možné definovať na úrovni kvalitného vzdelávania a vynikajúcej polohy v Strednej Európe. Určite zaváži tiež získanie AACSB akreditácie, čo je značkou kvality pre všetkých študentov v oblasti ekonómie a manažmentu. Navyše, jednou z najväčších výhod, ktoré poskytujeme študentov je široká ponuka 9 programov v cudzích jazykoch, v rámci ktorých poskytujeme študentom výber až 130 predmetov. Pre porovnanie, priemer ponúkaných predmetov v južnej Európe je cca 20 – 30. Okrem iného sa snažíme zabezpečiť všetkým študentom príjemné prostredie a sprievodné aktivity počas ich celého pobytu. Pripravujeme rôzne podujatia ako Welcome Week, International Study Abroad Fair, Snack & Chat, alebo viaceré súťaže. Erasmus Student Network EU v Bratislave tvoria dobrovoľníci z radov študentov, to je taktiež veľkým prínosom. Bratislava má výbornú geografickú polohu v srdci Európy, a teda jednoduché a dostupné cestovanie do všetkých kútov Európy.

14th International Teaching & Training Week 2023

Rektor EUBA Ferdinand Daňo a prorektor pre medzinárodné vzťahy Boris Mattoš, pri otvorení podujatia 14th International Teaching & Training Week 2023

 

Čo považujete za najväčšie výzvy nielen pre nasledujúci akademický rok z pohľadu internacionalizácie univerzity?

Je to viacero oblastí, ktoré aktuálne predstavujú výzvu nielen pre oblasť internacionalizácie. V prvom rade je to oblasť digitalizácie, kde sme identifikovali nedostatky, ktoré je potrebné odstrániť. Radi by sme držali krok s rýchlo sa vyvíjajúcimi nástrojmi umelej inteligencie, ktoré skôr či neskôr presiahnu aj medzinárodné vzťahy.

V súčasnosti väčšina hodnotení, či už národných alebo globálnych, zahŕňa mieru internacionalizácie univerzity ako jeden z najdôležitejších faktorov kvality vzdelávania. Všetky naše aktivity realizujeme teda s cieľom zvýšenia jej úrovne na univerzite, aby sme úspešne obstáli nielen v národnej akreditácii, ale tiež pri re-akreditácii AACSB. Medzinárodné uznanie zvyšuje inštitucionálnu viditeľnosť, posilňuje pozíciu inštitúcie na medzinárodnej scéne  a konkurencieschopnosť voči iným akademickým a vedeckým inštitúciám a je aj príležitosťou na zlepšenie kvality vzdelávania.

 

Letný špeciál 2023

Letný špeciál #1 – Hodnotenie akademického roka 2022/2023 očami rektora

Letný špeciál #2 – Čo priniesol uplynulý rok na fakultách?

Letný špeciál #3 - Uplynulý akademický rok pohľadom študentov a absolventov